Primjena

Usisavanje tekstilne prašine

Usisavanje tekstilne prašine

Tekstilna prašina ili tekstilna vlakna dijele se na biljna, životinjska i anorganska. U našu svrhu koristimo samo tekstilnu prašinu. Tekstilna prašina stvara se tijekom procesa proizvodnje bilo koje tkanine. Proizvodni procesi u tekstilnoj industriji mogu se podijeliti u dvije osnovne skupine: mehanički postupci (predenje, tkanje, pletenje) i završna obrada (mokra obrada, gdje se glavna korisna svojstva daju tekstilu). Značajne emisije čestica prašine također se javljaju u industrijskim praonicama, uglavnom tijekom procesa sušenja. Vađenje i odvajanje tekstilne prašine prethodno su rješavali središnji ispušni kanali smješteni u podu i vodeći zrak do takozvanih komora za prašinu. Ovdje se prašina odvojila, a zrak pustio u vanjski okoliš.

Uobičajene jedinice za filtriranje ne mogu se koristiti za filtriranje ili odvajanje tekstilne prašine, jer se tekstilna vlakna obično skupljaju i čine pokrivač. U konvencionalnoj filtarskoj jedinici nakupine tekstilnih vlakana ispunile bi prostor između filtarskih elemenata i trajno začepile filtarsku jedinicu. Tekstilna prašina odvaja se rotacijskim filtrima, uz kontinuiranu regeneraciju bubnja filtra usisnim sustavom.
Usisavanje tekstilne prašine

Današnji sustavi za usisavanje tekstilne prašine


Tekstilnu prašinu vadimo pomoću središnje cijevi za odvod s priključkom na poklopce za izvlačenje. Usisne cijevi su glatki dijelovi cijevi povezani prirubnicama. Za izvlačenje tekstilne prašine ne smije se koristiti sustav za spajanje cijevi zakovicama ili samoreznim vijcima. Bilo koja oštra točka koja viri u unutrašnjost cijevi uzrokovala bi da cijev zaspi. Prašina se kroz središnji usisni vod dovodi do rotacijskog filtra. Rotacijski bubanj za filtriranje opremljen je filtarskom tkaninom oko svog opsega, na kojoj su tekstilna vlakna odvojena izvana. Regeneracija bubnja filtra odvija se kontinuirano pomoću sustava za usisavanje prašine. Usisne četke regeneriraju površinu rotirajućeg bubnja pri svakom okretu bubnja za 360°. Sustav regeneracije bubanj filtra sastoji se od visokotlačnog ventilatora i ciklonskog separatora. Otvor za odzračivanje ciklonskog separatora vodi se natrag do usisa filtra bubnja.

Kontaktirajte nas

Radimo zajedno


Naši će dizajneri rado pripremiti projekt ili studiju za određeni zadatak. Obratite nam se kako bismo započeli suradnju.