Servis

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Usredotočeni smo na ne demontažno uravnoteženje rotora ventilatora. Balansiramo transportne ventilatore i ispušne centrifugalne ventilatore. Specijalizirani smo za uravnoteženje ventilatora u sustavima za filtriranje izravno kod klijenata, na nerazstavljeni način.

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Što je neravnoteža rotora ventilatora?


Neravnoteža se javlja u rotorima ventilatora, gdje os težišta nije jednaka osi rotacije rotora ventilatora. Centrifugalna sila neravnoteže prenosi se preko ležajeva rotora ili osovine motora na kućište ventilatora i cijeli sklop tako vibrira. Vibracije ne samo da uzrokuju povećano opterećenje ležajeva, motora i kućišta ventilatora, gdje se mogu oštetiti, već i povećavaju buku ventilatora tijekom rada.

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Zašto uravnoteženi ventilator odjednom počne vibrirati?


Iznenadno povećanje vibracija ventilatora pokazatelj je oštećenja rotora ventilatora, poput mehaničkih oštećenja lopatice ventilatora, puknuća zavara lopatica ili oštećenja tekućine koja se prenosi. Oštećenje transportiranog medija često se događa u transportnim ventilatorima, gdje ventilator prevozi i zrak i čestice izvađenog materijala. Na rotoru ventilatora mogu se stvoriti naljepnice od materijala zbog kojih ventilator može titrati.

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Koja je prednost ne-demontaže balansiranja ventilatora?


Prednost ne-demontažnog balansiranja rotora ventilatora je dinamičko uravnoteženje cijelog motora rotacijskog sustava + osovina + rotora ventilatora. Druga neosporna prednost balansiranja bez demontaže je ušteda vremena i rada te s tim povezana ušteda investicijskih troškova za popravak stroja.

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Kako uravnoteženje djeluje u praksi?


Servisni tehničar prvo će osigurati ventilator od pokretanja kako bi osigurao njegovu sigurnost. Obavlja fizički pregled rotora ventilatora i uklanja zaglavljenu prašinu na lopaticama rotora. Na rotirajući dio lijepi reflektirajuću traku koja služi za osjet brzine rotora i istodobno određuje kut pod kojim će se izračunati neravnoteža. Tehničar će također postaviti senzor osjetnika brzine i senzor vibracija na proksimalni ležaj rotora ventilatora. Kad se ventilator prvi put zavrti radnom brzinom, balanser na reflektirajuću traku očitava podatke o veličini i kutu neravnoteže. Prije drugog mjerenja, pod određenim kutom ugrađuje se vaga s točnom težinom. Zahvaljujući ovoj namjerno instaliranoj neravnoteži utječe na vibracije i program za uravnoteženje automatski izračunava točan kut i veličinu utega koje treba izbušiti, zakivati ​​ili zavariti na rotor ventilatora. Nakon toga, treća rotacija sustava, takozvano kontrolno mjerenje. Što se tiče uravnoteženja prema planu, dovoljno je okrenuti ventilator tri puta za dobro uravnoteženje rotora.

Dinamično uravnoteženje ventilatora

Rezultat uravnoteženja navijača


Iz vage je napisan protokol koji točno opisuje ulazne vrijednosti neravnoteže, upotrijebljene težine i preostalu razinu neravnoteže.

Kontaktirajte nas

Prevencija protiv visokih vibracija


Preporučujemo obavljanje redovite servisne dijagnostike vibracija svakog ventilatora najmanje jednom godišnje. Bit će nam drago ako nas kontaktirate.